Binnen Ayurveda wordt eigenlijk niet aangeraden toetjes te eten na de maaltijd. IJs met name wordt afgeraden, daar het te koud is en de spijsvertering stop zet en zorgt dat je niet goed meer verteerd. Je kent het vast wel, dat gevoel dat je bommetje vol zit na de maaltijd. Ook deze barfi is best een zwaar alternatief om na het eten te nuttigen. Beter zou zijn dit op een ander moment te eten, want zoetigheid wordt wel gezien als iets speciaals. Helemaal als er iets te vieren is. Daarbij hebben de meeste zoetigheden een kalmerend effect op Vata en Pitta. Maar voor Kapha is het wat minder geschikt. Honing is een uitzondering, want honing verwarmt. Goed voor Kapha dus. (Bron recept: Vedische koksklapper van Rada Meursing)
Gerecht : bijgerecht/nagerecht
Portie : 20 stuks
Bereidingstijd : 10 minuten
Benodigdheden : koekenpan, grote kom, snijplank, mes, bakpapier, schaal/bord
Dit heb je nodig:
75 gram agavesiroop (of honing)
65 gram geraspte kokos
120 gram amandelpasta
80 gram ontpitte en fijngesneden dadels
85 gram amandelmeel
1/2 eetlepel rozenwater (te koop in de praktijk)
Zo maak je het klaar:
Rooster de kokos, in een droge koekenpan tot dat er een geurig aroma zich verspreid.
Doe de honing of siroop samen met 2/3 van de kokos, samen met de notenpasta, de dadels en het amandelmeel in een kom en kneed alles tot een zacht deeg dat iet plakt (gebruik zo nodig meer amandelmeel of kokos).
Was je handen droog en vorm het deel in een rol tot ongeveer 50 cm lang.
Leg de rest van de kokos op een stuk bakpapier en besprenkel het met rozenwater en meng dit door elkaar.
Verdeel de barfi rol in twee stukken en rol ze door de kokos/rozenwater-mengsel totdat alle kanten ermee bedekt zijn.
Leg dit voor een half uur of langer in de koelkast.
Snijd elke rol in ongeveer 10 stukjes en leg ze op een mooi schaaltje.
Tip: De barfi kan in een goed afgesloten trommel tot 7 dagen in de koelkast bewaard blijven.
Comments